Smart Home:Πως να κάνω το σπίτι μου έξυπνο;

Smart Home 1
Όλα όσα κάνουν ένα σπίτι έξυπνο

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών επιλέγουν να επενδύσουν σε μια ανακαίνιση, αναβάθμιση και ενσωμάτωση τεχνολογικών στοιχειών που θα κάνουν ένα σπίτι πρακτικό, και έξυπνο χωρίς μεγάλο κόστος. Οι smart συσκευές κυκλοφορούν όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό. Αποσκοπώντας να κάνουν την ζωή και την καθημερινότητα μας μέσα στο σπίτι όσο πιο άνετη και εύκολη γίνεται.

«Έξυπνο» λοιπόν, χαρακτηρίζεται το σπίτι που περιέχει αυτοματισμούς και διατάξεις μέσω των οποίων μπορείς να ελέγχεις και να διαχειρίζεσαι τις λειτουργίες του σπιτιού σου και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του. Οι αυτοματισμοί αυτοί διαμορφώνονται και εγκαθίστανται με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχει κάθε ιδιόκτητης για την κατοικία του.

Πιο συγκεκριμένα όταν όλες οι συσκευές ή το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών του σπιτιού μας, όπως τα φώτα, διάφορες οικιακές συσκευές, όπως το κλιματιστικό και το πλυντήριο αλλά και το σύστημα ασφαλείας μας είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο μας και λαμβάνουν οδηγίες ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, κάνουν το σπίτι έξυπνο και τεχνολογικά εκσυγχρονισμένο.

Οι συσκευές αυτές μπορούν επίσης και επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσοντας ακόμα και δεδομένα, μέσα από εντολές που κάνουμε από το κινητό μας. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο τοπικά όσο και όταν βρίσκονται πολύ μακριά άπλα μέσω του διαδικτύου. Οι επιλογές που σας δίνονται μέσα από αυτό το σύστημα  σύνδεσης των έξυπνων οικιακών σας συσκευών είναι πραγματικά αναρίθμητες και θα σας λύσουν τα χέρια.

Ο πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να εγκαταστήσεις μια έξυπνη πρίζα. Οι έξυπνες πρίζες σου προσφέρουν τη δυνατότητα να ελέγχεις την ηλεκτρική συσκευή που θα συνδέσεις από το smartphone ή το tablet σου. Συνδυάζοντας έναν αισθητήρα μπορείς να ρυθμίσεις τη συσκευή να ενεργεί αυτόματα ανάλογα με την κίνηση ή το φωτισμό. Στην αγορά μπορείς να βρεις αυτόνομες πρίζες, ή έτοιμα πακέτα που συνδυάζουν πρίζες και αισθητήρες κίνησης/φωτός.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο έξυπνες πρίζες, αλλά κι έξυπνες λάμπες. Αυτές τοποθετούνται σε οποιοδήποτε ντουί, είναι LED και «έξυπνες». Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τις ελέγχεις από το κινητό σου, ή να συνδυάσεις τη λειτουργία της με αισθητήρες που αναφέραμε παραπάνω.

Τι σας προφέρει ένα έξυπνο σπίτι;

Είναι αναμφίβολο ότι όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο οι κυκλοφορίες έξυπνων συσκευών και συστημάτων οικιακής χρήσης θα αυξάνονται. Η αγορά συσκευών Smart Home συνεχώς διευρύνεται καθώς όλο και περισσότερη έμφαση δίνεται στο σπίτι και στην ασφάλεια και άνεση που αυτό μπορεί να μας προσφέρει.

Τα βασικά οφέλη που μας προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι είναι:

    Έλεγχος και ασφάλεια ακόμα και όταν δεν είμαστε μέσα
    Άνεση και λειτουργικότητα
    Εξοικονόμηση ενέργειας σε υψηλό βαθμό
    Προστασία και μέριμνα για το περιβάλλον
    Ξεκούραση και βοήθεια
    Ψυχαγωγία μέσα από όλους τους χώρους του σπιτιού μας

Το μέλλον των έξυπνων σπιτιών

Αν και πήραμε ήδη μία γεύση από το πόσο προηγμένο και έξυπνο μπορούμε να κάνουμε το σπίτι μας από σήμερα, η τεχνολογία αναπτύσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που οι δυνατότητές της μοιάζουν πλέον… «διαστημικές». Για παράδειγμα, είναι ήδη δυνατός ο φωνητικός έλεγχος των έξυπνων συσκευών μας, με προϊόντα όπως το Amazon Echo, τον ψηφιακό βοηθό Google Home, η το Apple Home Kit να δείχνουν τον δρόμο.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Ό,τι σπίτι κι αν διαθέτεις, μπορείς με λίγες κινήσεις να το κάνεις πιο έξυπνο και λειτουργικό. Καλώς ήρθες στο μέλλον!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.